VESAK 2017

Diumenge 11 de juny a les 18h al Parc de l'Estació del Nord. Barcelona

COMPROMESOS AMB LA CONSCIÈNCIA DEL PRESENT

El príncep Siddharta, després d'experimentar, esgotar i deixar enrere tant les pràctiques espirituals dels mestres de la seva època com les seves pròpies pràctiques d'ascetisme extrem en la solitud del bosc al costat d'un reduït grup d'ascetes com ell, es va asseure sota un arbre i va entrar en samadhi profund. Ja molt avançada la nit va aparèixer en el cel l'estel del quart mes lunar, alpha librae. En contemplar l'estel des del seu samadhi profund i percebre'l de manera no dual van caure instantàniament els últims vels i Siddharta va aconseguir el despertar suprem, convertint-se en buddha, l'il·luminat o despert, el que ha aconseguit bodhi, la total i perfecta comprensió.

Per als deixebles de tots els temps el que va succeir aquest dia té un valor especial, doncs el seu potent valor com a símbol i com a exemple està assenyalant el camí de la pràctica espiritual en el context del budisme, que no és un altre que anar purificant i dissipant, amb la posada en pràctica dels mètodes apropiats, els vels que oculten la veritable naturalesa de la ment, de tal manera que, quan es donin les circumstàncies adequades, es pugui percebre des d'una visió no dual que el món visible no és més que una aparença projectada mancada de realitat intrínseca, una unitat no composta en la qual no hi ha elements independents, una totalitat perfecta en si mateixa de la qual els éssers humans no estan separats.

La celebració d'aquest dia, que segons la tradició commemora el naixement, la il·luminació i el parinirvana de Buda, és una invitació a reforçar la nostra pràctica i la nostra convicció, a no oblidar que el nostre esforç no ha de defallir, a no instal·lar-nos en la zona de confort i en la còmoda rutina abandonant la cerca que ens ha de convertir en éssers veritable i completament humans.

Aquest any ens ve de gust celebrar-ho a l'aire lliure, en un lloc obert i natural, amb vegetació, arbres, núvols, cel i sol, però alhora urbà i accessible. Per això hem escollit el parc de l'estació del Nord, el mateix escenari en el qual vam celebrar el primer Vesak l'any 2009, però aquesta vegada en la seva part més íntima, recollida i protegida de l'inclement sol estival per un acollidor bosc de til·lers, en l'extrem del parc que toca al carrer Sardenya, segons es pot veure's en el plànol adjunt.

Compromesos amb la consciència del present vol dir que ens adonem que el passat ja no existeix i el futur és incert i per tant volem aprofitar l'oportunitat única d'haver nascut amb un cos humà per aplicar-nos a l'àrdua però profundament satisfactòria tasca del despertar suprem. Si aconseguim viure sempre en el present, minut a minut sense interrupció, estarem molt a prop de l'anhelat despertar, perquè, com diuen els mestres, el veritable Buda és la consciència del present.

Ens reunirem els budistes de totes les tradicions, en una festa que posarà de manifest la unitat fonamental de tots els practicants budistes més enllà d'escoles i etiquetes. Començarem a les 18h i desitgem que ens acompanyis amb la teva presència i participació activa. L'acte és gratuït obert a tothom.

EL GUIÓ DE L'ACTE ÉS EL SEGÜENT:

• Benvinguda i presentació de l'acte. Reflexions sobre la consciència del present.
• Meditació conjunta. Refugi i motivació.
• Lectures de textos a càrrec de diferents tradicions budistes, amb cançons de Milarepa.
• Meditació caminant.
• Finalització de l'acte. Dedicació del mèrit.
• Cants de mantres.
• Consumició del menjar i beure aportat pels assistents per compartir.

Avís per als centres budistes
Disposareu de taules per col·locar fullets amb informació sobre els vostres projectes i activitats.

En finalitzar l'acte, pica-pica col·lectiu.
(portar menjar i beure per compartir)

Dia i hora: Diumenge 11 de juny 2017 a les 18:00h
Lloc
: Parc de l'Estació del Nord. Barcelona
Com arribar
: Estació Arc Triomf, metro línia 1 vermella (mapa)
Aportació
: Acte gratuït obert a tothom
Inscripcións
: info@ccebudistes.org
Organitza
: CCEB amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona