Vesak 2016. COMPASSIÓ EN ACCIÓ

diumenge 22 de maig de 2016 a les 18h

Des del dissabte 7 de maig fins al diumenge 5 de juny de 2016, que correspon al quart mes del calendari lunar tibetà, se celebra el Naixement, la Il·luminació i el Paranirvana del Buda Sakyamuni.

Aquest mes rep el nom de Saga Dawa en tibetà, o el seu equivalent Vesak en sànscrit. Dawa significa "lluna" i també "mes", i Saga és el nom d'una estrella i la seva corresponent constel·lació associada al mes lunar. Segons les fonts occidentals l'estrella és "Alpha Librae", que és una estrella binària de la constel·lació de Balança. En el sistema hindú és la setzena de les vint-i-vuit estrelles/constel·lacions del zodíac lunar.

L'estrella sorgeix amb la lluna plena del quart mes lunar. Per això aquest mes es diu Saga Dawa o "el mes de Saga". El moment culminant del mes és el dia de la lluna plena, el dia de l'estrella Saga, el mateix dia en quèSakyamuni va aconseguir el despertar. El nom en sànscrit és Vishakha (d'aquí Vesak), que té el mateix significat.

Poc abans de morir, el Buda va aconsellar als deixebles que estaven plorant que comprenguessin la llei universal de que totes les coses compostes, inclòs el seu propi cos, són impermanents. Els va dirtambé que la millor manera d'honrar-lo era seguir sincerament els seus ensenyaments, portant una vida noble, purificant les seves ments, practicant la bondat i treballant per a la pau i l'harmonia.

Tots els practicants seguim aquestes instruccions durant l'any, però és altament significatiu que el dia més important del quart mes lunar, el dia en què es diu que la pràctica del Dharma dóna els seus majors fruits, coincideixi amb el dia en què sorgeix l'estrella, que és el dia en què Sakyamuni aconsegueix l'estat de Buda, el Despert. Aquesta és una excel·lent manera d'honrar al Mestre i unir-se a ell. Per això es diu que el fruit de la pràctica del Dharma realitzada durant aquest mes, i especialment durant el dia en què l'estrella està en el seu màxim esplendor, es multiplica milions de vegades.

Aquest dia correspon aquest any 2016 al dissabte 21 de maig, i nosaltres ho celebrarem el diumenge 22 de maig, a fi de facilitar l'assistència.

Ens reunirem a la Torre Jussana , a l'Avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer número 30, de Barcelona, molt a prop de l'Hospital de la Vall d'Hebron (façana principal a la foto de la dreta).

Aquest dia la celebració girarà al voltant de les següents activitats:

Lectura de textos de les diferents tradicions budistes
Tots aquells que desitgin participar en una lectura de textos breus al voltant del tema central d'aquesta celebració, que és la Compassió en Acció, ja sigui en forma literària, de poema o qualsevol altra, estan convidats a fer-ho. Per organitzar la lectura en el temps disponible és necessari que els textos que es presentaran arribin a aquesta Coordinadora abans del dia 18 de maig.

Meditació conjunta
La meditació és la base de la pràctica budista. Per això, com cada any, tindrà un paper rellevant. Encara que hi ha diferents escoles i llinatges, les tècniques de meditació no difereixen molt,de manera que meditant en silenci tots ens trobarem en el mateix lloc suprem.

Recollida de donatius per a projectes solidaris
Quan s'arriba a l'experiència de la vacuïtat, és a dir l'absència d'existència pròpia,individual i independent i es comprèn que tots els fenòmens no són més que un desplegament il·lusori, sorgeix també, simultània i indissociablement, la compassió cap a tot i cap a tots. En el nivell absolut aquesta és la base de l'ensenyament de Buda, i en el relatiu aquest ensenyament cal aplicar-lo a la vida diària perquè doni fruits. Convidem, per tant, a tots els centres a participar en una col·lecta solidària per als pobles i les persones necessitades d'ajuda i suport, i a mostrar els seus projectes solidaris mitjançant fulletons en una taula preparada per a això. Es prega que els centres interessats a exposar els seus fullets ens ho facin saber amb la suficient antelació.

Música en directe i berenar
Com a final de festa ens regalarem l'alegria de la música i el menjar. D'aquesta manera, sense perdre la consciència del present, alimentarem i satisfarem a les deïtats delmandala interior. I finalment ens acomiadarem fins al proper Vesak. Encara quedaran 14 dies d'aquest mes tan especial per seguir practicant i multiplicant per milions el fruit de la nostra pràctica.

Es prega confirmar l'assistència enviant un correu electrònic a info@ccebudistes.org, i portar alguna cosa de menjar i beguda per compartir.

Per arribar a Torre Jussana es pot anar amb cotxe (els diumenge hi ha fàcil aparcament) o amb metro línia 3, la verda, estació Montbau, sortida costat mar i caminar cinc minuts també en direcció mar.

Dia i hora: 22 de maig de 2016 a les 18h
Lloc:
Torre Jussana, Avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer, nº 30 (Barcelona)
Aportació: Entrada lliure
Contacte: info@ccebudistes.org
Organitza: CCEB amb la col·laboració de Jin-pa